понеділок, 26 липня 2010 р.

Нідерланди

Картини прославлених голландських майстрів 17 ст. створюють образ Голландії - історичного центру Нідерландів як країни, створеної не лише Богом, а й людиною. Характерні деталі пейзажу Голландії - канали, шлюзи, баржі, вітряки, вузенькі міські вулички та затишні чистенькі дворики. Благополуччя та процвітання сучасної Голландії - не щедрий дар природи, а результат наполегливої праці її жителів протягом багатьох сотень років.



Нідерланди розташовані в широкій області пониження земної кори, де розміщені дельти кількох повноводних рік - Рейну, Маасу, Шельди. Море тут послідовно наступає на сушу. Прорвавши ланцюг берегових дюн, воно затопило широкі низини, які перетворилися в мілководдя - ватти. Вся територія Голландії вкрита болотами, озерами, протоками, островами та дюнами. Стихійні лиха не одноразово повторювались в історії Нідерландів. Катастрофічна повінь 1953 року забрала життя 1,8 тисяч людей. Перші земляні пагорби, на яких жителі рятувались від повені, стали насипати близько 2 тисяч років тому. В Середньовіччі почалось будівництво водовідвідних каналів та шлюзів. На початку 15 ст. для відкачування води з дренажних каналів та переміщення її в море в Голландії застосували енергію вітру. Тисячі вітряків з'явилися вздовж узбережжя Голландії. За їх допомогою мололи зерно та прянощі, подрібнювали сировину для виготовлення паперу, пиляли ліс. Вітряки перетворилися в символ Нідерландів, як кломпи (дерев'яні черевики) та славнозвісні тюльпани. Голландці, які складають більшу частину населення, мають германське та кельтське коріння.



Нідерландська (голландська) мова належить до германської групи. На півночі меншість складають фрізи. В провінції Фрісландія ¾ населення говорять фризькою мовою. В побуті жителів провінції Лімбург, розташованої між франкомовною частиною Бельгії та Німеччиною, часто використовують французьку мову. Населення південних районів Нідерландів дотримуються католицтва, на півночі переважають протестанти. Проте в цілому в Голландії багато атеїстів. Історія Нідерландів налічує чимало бурхливих подій. У Середньовіччі Нідерланди були частиною Священної Римської імперії і входили до складу Іспанського королівства. Цей тягар був найважчим: католицька інквізиція нещадно переслідувала протестантів, які складають більшість населення Голландії. Край іспанському пануванню поклала Нідерландська буржуазна революція (1566-1609 рр.), що відбулася на 70 років раніше, ніж у Англії. В 1581 році було проголошено незалежну Республіку Об'єднаних провінцій (Голландська республіка).



У 17 ст. Нідерланди досягли найвищого розквіту; володіючи потужним флотом, вони починають колоніальні захоплення територій у Південно-Східній Азії, Америці, Африці. Стрімке зміцнення Голландії в світовій торгівлі стало причиною трьох воєн з Англією, в результаті чого відбулося посилення Англії й послаблення Голландії. Війни з Францією в 18-19 ст. виявилися також невдалими для Голландської республіки, вона деякий час була частиною Французької імперії. В 1830 році північні провінції утворили Нідерланди в їх сучасних кордонах. Під час Першої та Другої світових воєн Нідерланди заявили про свій нейтралітет, але в 1940 році фашисти окупували країну. В Голландії розгорнувся рух Опору, учасники якого разом з арміями союзників звільнили країну. Війна сильно підірвала економіку Голландії. Голландцям довелося прикласти чимало зусиль, щоб відродити країну. Королівство Нідерландів - одна з найбільш густонаселених держав у світі. Але її громадяни виявляють терпимість і співчуття до всіх вихідців з інших країн, які складають 15% від загальної кількості жителів. Гаага - резиденція уряду та парламенту, тут розміщена більшість іноземних посольств та Міжнародний суд. Роттердам - найбільший у світі порт.



Столицею Нідерландів є Амстердам - найважливіший фінансовий і культурний центр. Перші згадки про нього належать до 1275 року. Місто прорізане півсотнею каналів, через які перекинуто близько 500 мостів. Серед архітектурних пам'яток 15-19 ст. вирізняється королівський палац (17 ст.) на площі Дам - історичному центрі Старого Амстердама. Міста Голландії - шедеври середньовічної архітектури. Лабіринти вулиць прорізані каналами. Особливо прославились канали Амстердама.



Жителі Голландії тактовні й ненав'язливі, вони люблять порядок. Останнім часом відбулися величезні зміни в економіці Нідерландів та в способі життя їх населення. Самі голландці назвали цей період «мовчазною революцією». Велике значення для Нідерландів мало відкриття колосальних запасів природного газу на півночі країни та нафти в голландському секторі Північного моря, що дозволило розвинути нові галузі промисловості та збільшити кількість робочих місць. Провідну роль відіграють машинобудування, електротехніка, нафтопереробка, нафтохімія. Нідерландам належить перше місце в світі з обрамлення алмазів. Сільські ландшафти Нідерландів - це широкі поля, луки та пасовища, на яких випасаються доглянуті корови фризької чорно-білої породи, а також чорні фризькі коні. Одною з найстаріших галузей сільського господарства Голландії є квітникарство. Найбільшою популярністю користуються тюльпани. Вирощують також примули, троянди, хризантеми та інші квіти, які продаються на квіткових аукціонах.

Немає коментарів:

Дописати коментар