понеділок, 26 липня 2010 р.

Німеччина



Німеччина розташована в центральній Європі, омивається двома морями: Балтійським та Північним. Клімат Німеччини різноманітний на різних територіях: від помірно-континентального до умов, близьких до середземноморських.



До початку 1 тисячоліття територію сучасної Німеччини населяли кельтські та германські племена. В середині 1 тисячоліття на цих землях виникають німецькі князівства, які в 6-8 сторіччях увійшли до складу Франкського королівства. Після його розпаду в 843 році на землях, розташованих на схід від Рейну, утворилось королівство Німеччина. Після захоплення Північної та Середньої Італії була утворена Священна Римська імперія. У 10-15 сторіччях здійснюються численні захоплення земель у Південній, Центральній та Північній Європі. Проте влада імператора поширювалася лише на частину Німеччини, решта територій прагнули до самостійності. В 1806 році німецькі князівства були розгромлені Наполеоном І, і Священна Римська імперія припинила існування. Після перемоги у франко-прусській війні 1870-1871 рр. утворюється Німецька імперія. Прагнучи до нових територіальних захоплень, Німеччина розв'язує Першу світову війну (1914-1919 рр.), в якій зазнає поразки. Вміло використовуючи приниження німців та тяжке економічне становище країни, лідер Націонал-соціалістичної партії Німеччини Адольф Гітлер привів її до перемоги на виборах 1932 року. З призначенням Гітлера у 1933 році канцлером Німеччини в історії країни настає найпохмуріша епоха Третього рейху, що призвела до Другої світової війни (1939-1945 рр.). В 1945 році Третій рейх упав під ударами СРСР, США, Англії та Франції, і Німеччина була розділена на східну та західну. У східній частині, зайнятій військами СРСР, у 1949 році утворилася Німецька Демократична Республіка, а в західній частині була створена союзниками Федеративна Республіка Німеччини. Наприкінці 80-х років у НДР зростає суспільно-політична криза, яка сприяла утворенню єдиної Німеччини в 1990 році.





Територіально Німеччина поділяється на 16 земель, які мають свої закони та уряди, рівні права в федерації та рівно представлені у верхній палаті парламенту - бундесраті. Нижня палата - бундестаг - є основним законодавчим органом.



Населення Німеччини етнічно однорідне (більше 92% складають німці), тому мовні, побутові та інші відмінності між корінними жителями різних земель не сприймаються як національні. Порушують цю одноманітність хіба що лиш турки та вихідці з колишньої Югославії. Чисельність турків наприкінці ХХ сторіччя перескочила позначку в два мільйони чоловік, а переселенців з колишньої Югославії перевищила 1 млн. 300 тисяч чоловік. Практично все населення Німеччини (85%) проживає в містах. Берлін - столиця об'єднаної Німеччини (3,5 млн. чоловік). Це великий промисловий, науковий та культурний центр Німеччини. Тут розташовані Берлінська академія наук, кілька університетів. Берлін - місто музеїв. У ньому багато пам'яток історії та архітектури. В Німеччині є й інші великі міста: Бонн, Франкфурт-на-Майні, Гамбург та ін.



Німеччина навіть серед інших високорозвинених держав вирізняється винятково потужною промисловістю. Це в першу чергу країна-виробник і лише потім - споживач, торговець, посередник. Усі галузі промисловості - гірничодобувна, електронна, нафтохімічна, машинобудівна та ін. - високо розвинені, але особливо вражає автомобілебудування.



Протягом багатьох років у Німеччині зафіксована найвища продуктивність праці, в той час як 52% населення не працюють і навіть не шукають роботу. Однією з найсерйозніших соціальних проблем став надлишок вільного часу. Робочий тиждень складає в середньому 37,8 години, а вихідних та святкових днів у Німеччині більше, ніж у будь-якій іншій розвиненій країні.

Немає коментарів:

Дописати коментар