понеділок, 26 липня 2010 р.

Великобританія

Великобританія - острівна держава в Західній Європі.



До складу Об'єднаного Королівства Великобританії входять Англія, Шотландія, Уельс та Північна Ірландія.



У 1921 році Південна Ірландія отримала статус домініону. Ірландська Республіка була проголошена в 1949 році. Великобританія розташована на найбільшому європейському архіпелазі, який включає Британські острови, групи Гебридських, Оркнейських, Шетландських, Норманських островів та острови Мен, Англсі та інші. Найкрупнішими з них є Великобританія та Ірландія.



Найбільший - Великобританія - на півдні відокремлений від материка протокою Ла-Манш (британці називають її Англійським каналом), а на сході - Північним морем. Усі державні кордони Об'єднаного Королівства Великобританії морські, за винятком кордону між Північною Ірландією та Ірландською Республікою. На клімат Великобританії впливають близькість океану й особливо тепла течія Гольфстрім.



Погода у Великобританії так швидко змінюється, що дає британцям нескінченний привід для світських балачок. Традиційна погода Великобританії - це дощ і сирість; температура взимку дуже рідко опускається нижче нульової позначки (в середньому 3-5 градусів), тому трава у Великобританії зеленіє протягом усього року. Найсуворіші погодні умови в горах Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії; в західній частині Великобританії клімат вологіший, ніж у східній, через панування західних вітрів з Атлантичного океану. Найвищою точкою Великобританії є пік Бен-Невіс (1343 м) в Грампіанських горах Шотландії.



На південному схилі цих гір розташовані найбільші з шотландських озер - Лох-Ломонд та Лох-Несс. У середній частині Великобританії проходять Пеннінські гори - основний гірський масив Англії. Северн, найдовша річка (391 км) Великобританії, бере початок у Центральному Уельсі і впадає в Брістольську затоку Атлантичного океану. Витік Темзи (довжина 334 км), найважливішої річки Англії, знаходиться у вибалках узгір'я Котсуолд. Завдяки припливам океанські судна можуть доходити до столиці Великобританії Лондона, розташованого за 64 км від моря. Серед великих міст Великобританії найбільш відомими є також Бірмінгем, Глазго, Ліверпуль, Манчестер, Брістоль.

Немає коментарів:

Дописати коментар